Лице, което е заподозряно в извършване на престъпление, може да бъде арестувано. Но арестът трябва да се осъществи законосъобразно и при зачитане на правата на човека.

Ако полицията подозира, че сте извършил/а престъпление, може да бъдете арестуван/а. В такива случаи може да бъдете задържан/а за максимум 24 часа, без специално разрешение от прокурор. След изтичането на това време, трябва да бъдете освободен/а или да бъдете задържан/а за още 72 часа от прокурор.

Ако вече имате официален статут на обвиняем в престъпление, може да бъдете арестуван/а. Това може да се случи, ако властите имат основание да поискат от съдията да Ви задържи под стража. Арестът може да бъде само с цел да бъдете отведен/а в съда, ако не се явите, когато сте призован/а.

Можете да прочетете повече за точните основания за ареста в Закона за Министерството на вътрешните работи и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Арестът лишава хората от тяхната свобода и може да ги накара да се чувстват особено безпомощни и уязвими. Следователно полицията не трябва да арестува хората неразумно и без законна причина.

За това ръководство

Това ръководство разяснява: ситуациите, в които може да бъдете арестуван/а и как това следва да става; основните права, които имате; къде ще бъдете задържан/а и как трябва да се отнасят с Вас и какво трябва да се случи във връзка с освобождаването Ви. То ще обясни и как можете да се оплачете от нарушения, свързани с ареста Ви. Не всяко ограничение на Вашата физическа свобода ще се счита за арест. Прочетете повече по-долу.

Ресурси

Последно обновяване 31/01/2020