Арест

Лице, което е заподозряно в извършване на престъпление, може да бъде арестувано. Но арестът трябва да се осъществи законосъобразно и при зачитане на правата на човека.

Ако полицията подозира, че сте извършил/а престъпление, може да бъдете арестуван/а. В такива случаи може да бъдете задържан/а за максимум 24 часа, без специално разрешение от прокурор. След изтичането на това време, трябва да бъдете освободен/а или да бъдете задържан/а за още 72 часа от прокурор.

Ако вече имате официален статут на обвиняем в престъпление, може да бъдете арестуван/а. Това може да се случи, ако властите имат основание да поискат от съдията да Ви задържи под стража. Арестът може да бъде само с цел да бъдете отведен/а в съда, ако не се явите, когато сте призован/а.

Можете да прочетете повече за точните основания за ареста в Закона за Министерството на вътрешните работи и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Арестът лишава хората от тяхната свобода и може да ги накара да се чувстват особено безпомощни и уязвими. Следователно полицията не трябва да арестува хората неразумно и без законна причина.

За това ръководство

Това ръководство разяснява: ситуациите, в които може да бъдете арестуван/а и как това следва да става; основните права, които имате; къде ще бъдете задържан/а и как трябва да се отнасят с Вас и какво трябва да се случи във връзка с освобождаването Ви. То ще обясни и как можете да се оплачете от нарушения, свързани с ареста Ви. Не всяко ограничение на Вашата физическа свобода ще се счита за арест. Прочетете повече по-долу.

Какво не е арест?

Важно е да се отбележи, че не всяко ограничение на Вашата физическа свобода ще се счита за арест. Например, не се смята, че сте арестуван/а или задържан/а всеки път, когато се намирате в полицейско управление. Понякога може да бъдете поканен/а да помогнете в разследването и да отговорите на въпроси, но можете свободно да напуснете, когато сте изпълнили законовите си задължения да сътрудничите в наказателния процес.

Ситуациите могат да бъдат много различни и следователно правата на човека Ви дават някои критерии за това как да прецените дали наистина сте арестуван/а. Това са: начинът, по който сте арестуван/а, мястото, където сте задържан/а и колко дълго сте задържан/а. Например, ако сте били принуден/а насилствено, поставен/а в ограничена или дори изолирана зона, която не можете да напуснете и която е силно контролирана от полицията, най-вероятно това ще се счита за арест. Арестът може да е резултат и от ситуация, в която сте дошли в полицейското управление свободно и доброволно. Затова винаги е важно да попитате дали можете свободно да си тръгнете.

Този сайт използва бисквитки. Научете повече

×