Речта на омраза може да има много форми и затова е важно да сме запознати с различните ситуации, в които конкретно изразяване може да бъде разглеждано като реч на омраза.

Омраза, изразена в лична комуникация

Безспорно изразите, съдържащи омраза и обиден език към определени лица и/или групи, са ежедневие в личния ни живот. Поради общото им негативно отношение към дадени лица (групи), някои хора са склонни да изразяват мнения по груб и обиден начин в личната си комуникация.

пример Двама приятели си разказват расистки вицове, докато играят видео игри.

Тази лична комуникация обикновено не се счита за реч на омраза, тъй като целта на речта на омразата е да подкани публично групи хора и дори обществото като цяло към омраза. Следователно тя няма да представлява нарушение на човешките права и няма да бъде наказана. Ако, обаче, не бъде забелязвана, изразяваната в лична комуникация омраза, попада в публичната сфера и предизвиква допълнително напрежение и други форми на  дискриминация и злоупотреба. Затова държавата трябва да полага усилия за осигуряване на подходящо образование за вредите, причинени от речта на омразата и дискриминацията.

Публично изразена реч на омраза

Публично изразената реч на омразата се счита за много сериозна и наказуема. Българският Наказателен кодекс разпорежда санкциониране на речта на омразата чрез глоба, обществено порицание, пробация или лишаване от свобода. За да се счита престъплението за реч на омраза, то трябва да отговаря на описанието на речта на омразата, посочено в член 162 или член 164 от българския Наказателен кодекс.

Речта на омразата може да приема различни форми и да се разпространява не само в „реалния живот“, но и в Интернет. Може да се класифицира в различни категории. Например, реч на омразата, насочена към разпалване на религиозна или расова омраза и т.н.

пример Група хора провеждат неразрешено от властите публично събиране близо до местна църква, където крещят нецензурни думи, насочени срещу християни.

Онлайн реч на омраза

Онлайн речта на омразата се толерира повече от речта на омразата, изразена „офлайн“, а именно - в реалния живот и за съжаление, е по-трудна за контролиране. За потребителите е по-лесно да се държат обидно онлайн, отколкото офлайн. Речта на омразата онлайн се разпространява и усилва поради подценяването на нейните ефекти, както и поради схващането, че потребителите в интернет се ползват от някаква безнаказаност или са защитени от анонимността си. Подобно мислене, обаче, е неправилно, тъй като властите прилагат необходимите мерки за борба с речта на омразата и когато тя се разпространява онлайн.

пример Няколко потребителя на интернет публикуват омразни коментари под статия за гей двойка, която сключва брак и осиновява дете. По-късно потребителите са съдени и признати за виновни за подбуждане към омраза.

В повечето случаи онлайн речта на омразата се отчита както речта на омразата, изразена „офлайн“ и потребителите, разпространяващи реч на омраза, могат да бъдат държани отговорни. Поради начина, по който работи Интернет, платформите и порталите, които създават условия за разпространение на реч на омраза и не премахват своевременно съдържащите я коментари, могат да бъдат подведени под отговорност.

пример Новинарски портал е глобен, тъй като не е предприел никакви действия, след като е получил доклади за омразни коментари под статии, публикувани на новинарския портал за евреи.

Отричане, банализиране, оправдаване и прославяне

Държавата носи отговорност да накаже всяко умишлено публично оправдание, отричане, груба тривиализация или прославяне на престъпленията на геноцида, престъпленията срещу човечеството и военните престъпления, насочени срещу група лица или членове на такава група, когато поведението се извършва по начин, който може да подбуди насилие или омраза срещу тях.

пример По време на телевизионно интервю човек твърди, че Холокостът е довел до смъртта само на няколко евреи, а не на милиони, като по този начин оспорва съществуването на това престъпление.

Ресурси

Последно обновяване 18/07/2023