Свидетел

Като свидетел в наказателен процес, от Вас се иска да дадете показания за информацията, която имате и която е полезна за процеса. Ако сте призован/а като свидетел, сте длъжен/а да се явите по тази призовка и да отговаряте на въпросите пред съда.

Когато сте призован/а да дадате показания като свидетел, явяването Ви в посочения час и дата е задължително по закон. Вие сте задължен/а да отговорите честно и искрено на всички въпроси, които Ви задават.

Има две изключения, в които можете да откажете да отговаряте на въпроси:

  1. Можете да откажете да давате показания срещу себе си или срещу своя партньор и своите роднини
  2. Можете да откажете да разкривате информация, която е защитена като професионална тайна. Това е само когато сте защитник/повереник или преводач при срещите на адвоката с обвиняемия 

Ако поради Вашите показания, сигурността Ви или тази на членовете на Вашето семейство, е в опасност, държавата е длъжна да Ви защити.

Правата на човека в наказателното производство

Ако давате показания само като свидетел в наказателното производство, а не като пострадал или обвиняем/подсъдим, изходът от производството не Ви засяга пряко. Това означава, че въпреки че сте присъствал/а на съдебния процес, за да свидетелствате, Вие не сте участник в наказателното производство. Поради това правото на справедлив процес не се отнася до Вас. 

Държавата все пак трябва да защити живота и здравето Ви, личния и семейния Ви живот и други права, които могат да бъдат засегнати от факта, че помагате за разследване на престъпление.

Следователно участието в наказателното производство може да засегне вашите човешки права. Например:

  • Bашето право на личен и семеен живот
  • Bашето право да не се самоуличавате
  • Bашето право на живот или защита от нечовешко отнасяне в случай на реална опасност

пример Ако сте принудени да отговаряте на въпроси, които инкриминират вашия съпруг/съпруга, това може да наруши правото ви на семеен живот. Или, ако сте свидетел и съществува реална опасност за вашия живот поради вашето свидетелство, неоказването на подходяща защита може да доведе до нарушаване на вашето право на живот.

Този сайт използва бисквитки. Научете повече

×