Много често се случва домашното насилие в интимни отношения да става все по-тежко година след година и в някои случаи може да доведе до домашно убийство.

Признаците за възможно домашно убийство или рисковите фактори, които потенциално увеличават леталната смърт петкратно в сравнение с не-смъртоносното насилие са:

  • заплахи за убийство
  • предишни опити за удушаване
  • принудителен секс
  • ескалиране на физическото насилие във времето
  • партньорски контрол върху ежедневните дейности на пострадалото лице

Ако насилникът прилага едно или повече от посочените действия, рискът от домашно убийство се увеличава. В случаите на домашно насилие, обаче, рискът от домашно убийство е налице, дори когато насилникът все още не е използвал някое от горепосочените действия.

Едно явление, известно като нападение за раздяла, се разпознава ясно в случаите на домашно насилие, т.е. жените, които са в процес на раздяла или наскоро са се разделили с партньора си, са изложени на много по-висок риск от бъдеща злоупотреба. По-голямата част от сериозните и фатални инциденти при домашното насилие са извършени, когато жените се опитват да напуснат насилствената връзка, особено в рамките на първите три месеца от заминаването им. Нападението за раздяла е свързано със силата и контролния характер на домашното насилие - когато жертвата се опита да напусне или току-що е напуснала насилствената връзка, насилникът чувства, че губи установеното си господство над жертвата. Затова той прилага по-тежко физическо насилие, за да си възвърне силата и контрола, което може да доведе до тежки наранявания или домашно убийство.

В тези случаи, за да се защити правото на живот и здраве на пострадалия от домашно насилие, се оказват нужни заповеди за защита срешу домашното насилие, гарантирани от държавата, с цел да се помогне на пострадалите безопасно да излязат от насилствената връзка.

Ресурси

Последно обновяване 18/08/2020