В България основанията и процедурата за ареста са регламентирани от Закона за Министерството на вътрешните работи. Но е важно полицията да не използва тези основания по погрешен начин. Например, ако полицията знае, че вие не сте извършили престъпление, но въпреки това иска да „хвърли въдица“ за информация и поради това да ви арестува.

Изисквания

За да прецените дали вашият арест може да наруши човешките ви права, а именно вашето право на лична свобода и сигурност, трябва да обърнете внимание на следните изисквания:

  • Полицията трябва да има обосновано подозрение, че сте извършили престъпление. Обосновано подозрение означава, че полицията вече има информация, която би удовлетворила обективен наблюдател, че може да сте извършили престъпление. Обективен наблюдател е например човек, който не е свързан с вас и няма интерес да ви защитава.
  • Заповедта за задържане следва ясно да указва какво е основанието за задържане, приложимо към вашия случай и защо. Тя трябва да съдържа както изложение на относимите законови разпоредби, така и описание на относимите факти, въз основа на които вие сте заподозрян за извършване на престъпление.
  • Полицията или други органи не трябва да ви подмамват да се предадете. Например, те не могат да ви поканят да дойдете в полицейското управление по друга причина и след това да ви арестуват за престъпление.
  • Арестът трябва да бъде наистина необходим в конкретните обстоятелства по случая. Например, ако някой е хванат точно в момента на кражба на мобилен телефон от магазин и този човек ще избяга, ако не бъде арестуван и по-късно ще бъде невъзможно да бъде намерен.
  • Трябва да бъдете задържани на място, предназначено за лица, арестувани по наказателно подозрение. В България трябва да бъдете задържани в помещение на полицейското управление, предназначено специално за задържане на арестувани лица и отговарящи на съответните стандарти.

Този сайт използва бисквитки. Научете повече

×