за ръководството

Всеки има правото да знае правата си. Ръководството по правата на човека е онлайн информационен и образователен инструмент за самопомощ. То предлага помощ за разбирането на правата на човека в различни ситуации.

Бета версия

Ръководството по правата на човека е обозначено като „бета“ версия. Това означава, че вие разглеждате първата публична версия на този уебсайт. По време на бета фазата уебсайтът непрекъснато ще се обновява, тества и подобрява. Някои части може да не са още завършени или напълно функционални. 

Основните елементи на Ръководството по правата на човека са:

Правата на човека по теми

Ръководството е тематично разделено и дава информация за различни права и тяхното приложение на практика. Това улеснява достъпа до точно определена тема или ситуация, които ви вълнуват. Информацията в него ще бъде регулярно обновявана.

Получете помощ

Ръководството предлага помощ за това какви мерки можете да предприемете, когато смятате, че вашите права са били нарушени. Към всяка тема има раздел, където са разяснени стъпките, които следва да бъдат предприети.

Достъп до русурси

Ръководството препраща  към българското и международно законодателство, практики и допълнителни документи. Те могат да бъдат намерени в раздела за ресурси в края на всякастраница. За най-важните случаи са предоставени резюмета в допълнение на връзките към пълните решения.

Институции и организации

Ръководството има раздел, посветен на институциите за правата на човека, към които можете да се обърнете, в случай при съмнения, че правата ви са били нарушени.  Там ще намерите и информация какви точно са стъпките, за да получите съдействие и защита. Има също така и раздел за организациите, които работят за правата на човека и които могат да бъдат консултирани за помощ и друга информация.

Специфики и многообразие

Ръководството е изготвено в следствие на общ проект за сътрудничество между Латвия, Естония, Литва и България. Информацията в него може да бъде намерена на на латвийски, естонски, литовски и български, с преводи на английски език. Следва да се имат предвид спецификите при отделните държави и техните законодателства.

Използването на ръководството

Ръководството има проста структура и фиксирано оформление на страниците. В края на всяка страница можете да посетите допълнителните  препратки и да разучите темата допълнително. За бърз и лесен достъп навигационната система в началото на страницата ви показва къде в момента сте вие, а бутонът на менюто ви дава достъп до структурата на цялото ръководство. За улеснение използвайте търсачката и таговете. Ръководството е създадено, за да бъде отзивчиво, което означава, че то е адаптирано да работи на различни устройства и размери на екрани.

Използване на съдържанието

Когато използвате ръководството, моля, имайте предвид, че съдържанието, предлагано на този уебсайт, е само за лична и образователна употреба. Научете повече за използването на съдържанието. Използвайки този уебсайт, вие се съгласявате да спазвате следните условия за ползване.

Партньори и сътрудници

Ръководството по правата на човека е платформа за образование и сътрудничество в областта на правата на човека. Тя стартира в Латвия през 2016 г. На естонски и литовски платформата се появи през 2017 г., а в България – през 2019 г. Проектът е създаден от латвийската неправителствена организация Балтийско дружество за правата на човека, а партньори по проекта са Естонският център по правата на човека, литовската неправителствена организация Правен институт и Българският хелзинкски комитет.

Проектът „Ръководство по правата на човека“ бе любезно подкрепен от Министерството на външните работи на Кралство Нидерландия, Програма „Еразъм +“ на ЕС и Министерството на културата на Република Латвия. Европейската комисия и други донори, които съфинансират проекта, не носят отговорност за информацията, публикувана на този уебсайт и използването ѝ за каквито и да било цели.

Основател

Партньори

С финансовата подкрепа на

Контакти

За запитвания, моля свържете се с нас на guide@baltichumanrights.org. Прочетете повече за условията за ползване на този уебсайт, начините за предоставяне на обратна връзка и сътрудничество.

Когато се свързвате с нас, моля, имайте предвид, че ние не можем да предложим допълнителна безплатна правна помощ или друг тип услуги.

Този сайт използва бисквитки. Научете повече

×