Има определени групи затворници, които трябва да бъдат държани изолирани от другите. Това се прави, за да се гарантира безопасността на тези, които се считат за по-уязвими. Настаняването в тези групи може да зависи от характеристиките на лицата, като възраст, социален пол, биологичен пол или личните обстоятелства на въпросните лица, като например престъплението, което са извършили, техните религиозни убеждения, националност, режим на изпълнение на присъдата и др.

Групи, които трябва да се настаняват отделно

Българското законодателство изброява групите лишени от свобода, които трябва да бъдат настанени поотделно:

 • Mъже и жени
 • Hепълнолетни и възрастни
 • Лица, задържани под стража и осъдени затворници
 • Hепълнолетни затворници, задържани за първи път и непълнолетни затворници, които са рецидивисти

Ако сте настанени в затворническата болница, можете да се срещнете с други групи затворници. Задържаните под стража и осъдените затворници могат да ходят заедно на училище.

Други причини за изолация

Възможно е да има ситуации, при които има опасност да бъдете тормозени или малтретирани поради някои ваши личните обстоятелства. В такива случаи администрацията на затвора може да ви прехвърли в друга килия или затвор. Можете също така да бъдете разделени в отделена затворническа група или килия по причини като:

 • Представлявате заплаха за безопасността на другите затворници или на персонала на затвора
 • Имате алкохолна или наркотична зависимост
 • Имате психично разстройство 
 • Поради спецификите на престъплението, за което сте осъдени (особено сексуални престъпления)
 • Oсъдени сте на доживотен затвор
 • Oбвинени сте в престъпление, което се наказва с лишаване от свобода за повече от 15 години или доживотна присъда
 • Вашата връзка/сътрудничество с персонала на затвора или правоприлагащите органи

Задължения на служителите на затвора

Ако администрацията на затвора не е информирана за заплахи за вашата безопасност, свързани с някои ваши лични обстоятелства, трябва незабавно да ги уведомите за тях. Въпреки това, ако опасността за вашата безопасност е очевидна или предвидима, администрацията на затвора трябва да действа, за да ви защити, дори и без вашата специална молба.

важно Администрацията на затвора не може да ви изолира от другите затворници, само защото се различавате от тях, освен ако няма реална нужда от такава изолация.

Какви нарушения на човешките права може да възникнат?

Забрана за нечовешко и унизително отнасяне

Ако не сте изолирани от други затворници, които могат да представляват сериозна заплаха за вашата безопасност и поради това сте изложени на насилие, тормоз или постоянни заплахи, това може да доведе до нарушаване на забраната за нечовешко и унизително отношение.

Въпреки това, не всеки малък конфликт със съкилийник ще се счита за опасност за вашата безопасност.

пример Ако сте били поставени в килия с човек, който използва много цинизми, най-вероятно това няма да наруши правата ви. Въпреки това, ако преживявате вербален тормоз и заплахи от вашите съкилийници в продължение на няколко месеца, но администрацията на затвора не реагира на вашите оплаквания, това може да доведе до нарушаване на правата ви, дори ако не е извършено физическо насилие.

Прочетете повече за задължението за разследване и предотвратяване на такова третиране.

Право на живот

В най-сериозните ситуации, невъзможността да се изолира някой от други затворници може да доведе до загуба на живот.

Прочетете повече за това как да се направи преценка дали правото на живот е било нарушено.

Как да направите оплакване

Ако смятате, че правата ви са били нарушени, можете да подадете жалба до администрацията на затвора, до главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ или до прокурора. Също така, можете да подадете молба за прекратяване на нарушението и иск за обезщетение за претърпените вреди до административния съд. Прочетете повече за това как да направите оплакване.

Този сайт използва бисквитки. Научете повече

×