Известно е, че заедно с права имате и задължения. Вашите задължения в областта на правата на човека произтичат от един много основен принцип: ако уважавате другите, други ще ви уважават.

Уважение към другите

Ваша отговорност е да уважавате другите: както хората около вас, така и другите членове на обществото като цяло. Респектът може да означава няколко неща: да бъдем толерантни, да не дискриминираме несправедливо тези, които са различни, да бъдем услужливи и любезни и т.н. Третирането на другите по този начин обикновено подобрява средата, в която прекарвате ежедневието си.

Балансиране на правата

По-конкретно, когато упражнявате вашите права, опитайте се да уважавате границите, отвъд които могат да бъдат нарушени правата на другите. Това не означава, че сте значително ограничени или че вашите права са по-малко важни. Но можете да се опитате да балансирате интересите си с тези на другите, за да могат всички да се радват на своите права мирно.

пример Ако решите да изразите мнението си по социални или политически въпроси в Интернет, не използвайте ругателски език и не отправяйте лични обвинения.

Сътрудничество

И накрая, ако сте се оплакали някъде за нарушение на вашите права, имате задължение за сътрудничество с органа. Често, когато се оплаквате от нарушение на човешките права, ще трябва да напишете официална жалба в един или друг формат. Вашата задача е да обясните какво знаете по случая и какво би могло да бъде относимо възможно най-подробно. Ако институциите, които разглеждат вашата жалба, се нуждаят от повече информация, във ваш интерес е да се опитате да предоставите възможно най-много информация.

Този сайт използва бисквитки. Научете повече

×