Правна помощ и защита

Винаги имате право на правна помощ, която е заплатена от вас. Понякога правната помощ ще бъде предоставена и заплатена от държавата. Също така имате право на срещи и поверителна комуникация с вашия адвокат.

Право на правна помощ

Когато сте задържан под стража, вие сте обвиняем в наказателното производство. Сдебният ви процес може дори да е започнал. Фактът, че сте задържан, не означава, че нямате право да подготвите защитата си. Вашето право да участвате в производството е обяснено в Наказателно-процесуалния кодекс. Важно е да имате адвокат, който да ви помогне да оспорите задържането си и да подготвите защитата си. Поради това имате право на адвокат. В България само адвокати могат да ви защитават в наказателното производство, когато защитата е задължителна. Освен това можете да имате роднина, който може да действа като ваш защитник в наказателното производство. Прочетете повече за защитата в наказателното производство. Вие също така имате право да се защитаване сам. Това означава, че вие имате право да откажете адвокатска защита в някои случаи и да се възползвате от всички права на защита сам. Прочетете повече за правото на лична защита.

Безплатна правна помощ

Винаги имате право да поканите адвокат по свой избор, заплатен от вас. Въпреки това, може да има ситуации, при които адвокатът ще бъде осигурен и платен от държавата. Тези ситуации са следните:

  • Ви не сте поканил адвокат, но участието на адвокат в наказателното производство е задължително
  • Вие сте поканил адвокат, но по някаква причина той/тя не може да участва в процесуални действия, при които участието на адвокат е задължително
  • Вие не сте поканил адвокат, защото не можете да си позволите да му платите. Обърнете внимание, че в тази ситуация вашето равнище на бедност няма да бъде оценявано субективно, но в съответствие с действащото законодателство

Задължителната адвокатска защита и процедурата за назначаване на адвокат е обяснена в Наказателно-процесуалния кодекс.

Комуникация с адвоката

Имате право да се срещате свободно с адвоката си по време на задържането си, но трябва да спазвате вътрешния ред на следствения арест. Администрацията на следствения арест и на затвора трябва да гарантира, че можете да се срещате с вашия адвокат поверително. Охранителите или другите органи не трябва да подслушват разговора ви или да го следят чрез видеонаблюдение.

Също така имате право да се обаждате, да пишете и да получавате писма от адвоката си. Имате право на конфиденциалност. Това означава, че служителите на мястото за задържане не трябва да подслушват вашите разговори или да четат вашите писма.

Какви нарушения на човешките права може да са налице?

Ако не сте имали възможност да поканите адвокат, и следователно не бихте могли ефективно да оспорите задържането си, това може да доведе до нарушаване на правото на лична свобода и сигурност.

Ако не ви е дадена възможност да поканите адвокат и следователно не сте могли да подготвите правилно вашата защита, в комуникацията с вашия адвокат е имало надопустими намеси или не ви е било позволено да се защитите, когато е допустимо, това може да доведе до нарушаване на правото на справедлив съдебен процес.

Този сайт използва бисквитки. Научете повече

×