Арест

Лице, което е заподозряно в извършване на престъпление, може да бъде арестувано. Но арестът трябва да се осъществи законосъобразно и при зачитане на правата на човека.

Ако полицията подозира, че сте извършили престъпление, може да бъдете арестуван. В такива случаи може да бъдете задържани за максимум 24 часа без специално разрешение от прокурор. След изтичането на това време трябва да бъдете освободен или да бъдете задържани за още 72 часа от прокурор.

Ако вече имате официален статут на обвиняем в престъпление, може да бъдете арестуван. Това може да се случи, ако властите имат основание да поискат от съдията да ви задържи под стража. Арестът може да бъде само с цел да бъдете отведен в съда, ако не се явите, когато сте призовани.

Можете да прочетете повече за точните основания за ареста в Закона за Министерството на вътрешните работи и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Арестът лишава хората от тяхната свобода и може да ги накара да се чувстват особено безпомощни и уязвими. Следователно полицията не трябва да арестува хората неразумно и без законна причина.

За това ръководство

Това ръководство ще обясни ситуации, в които може да бъдете арестувани и как това следва да става, основните права, които имате, когато сте арестувани, къде ще бъдете задържани и как трябва да се отнасят с вас и какво трябва да се случи във връзка с освобождаването ви. Той ще обясни и как можете да се оплачете от нарушения, свързани с ареста ви. Но не всяко ограничение на вашата физическа свобода ще се счита за арест. Прочетете повече по-долу.

Какво не е арест?

Важно е да се отбележи, че не всяко ограничение на вашата физическа свобода ще се счита за арест. Например не се смята, че сте арестуван или задържан всеки път, когато се намирате в полицейски участък. Понякога може да бъдете поканени да помогнете в разследването и да отговорите на въпроси, но можете свободно да напуснете, когато сте изпълнили законовите си задължения да сътрудничите в наказателния процес.

Ситуациите могат да бъдат много различни и следователно правата на човека ви дават някои критерии за това как да прецените дали наистина сте арестувани. Това са: начинът, по който сте арестуван, мястото, където сте задържан и колко дълго сте задържан. Например, ако сте били принудени насилствено, поставени в ограничена или дори изолирана зона, която не можете да напуснете и която е силно контролирана от полицията, най-вероятно това ще се счита за арест. Арестът може да е резултат и от ситуация, в която сте дошли в полицейското управление свободно и доброволно. Затова винаги е важно да попитате дали можете свободно да си тръгнете.

Този сайт използва бисквитки. Научете повече

×